Opslaan in de boodschappenlijst
Een nieuwe boodschappenlijst maken

DDR5 SODIMM

( aantal producten: 22 )

Geheugen RAM DDR5 SODIMM

RAM is verantwoordelijk voor de soepele werking van het apparaat en verbetert de ervaring van het gebruik van verschillende soorten software. Dankzij het RAM-geheugen werkt elke computer soepel en efficiënt, maar als gevolg van verschillende technologische oplossingen leveren sommige geheugens betere resultaten op dan andere. Hoe herken je goede componenten voor een laptop en wat is de basis voor het kiezen van een RAM-geheugen?

Het is de moeite waard eraan te denken dat elke laptop of server andere hardwarevereisten heeft - bij het kiezen van RAM is het belangrijkste een bot te kiezen met een interface die past bij de vereisten van het moederbord in kwestie. RAM SO-DIMM's (small outline dual in-line memory module) worden veel gebruikt in laptops. Er moet echter speciaal op worden gelet dat het type geheugen past bij de processor van de computer. Het nieuwste en langverwachte type RAM-blokje is DDR5, maar omdat het produkt nog maar betrekkelijk kort op de markt is, kunnen nog niet veel laptops dit type component gebruiken.

RAM DDR5 voor laptop - SO DIMM, geen DIMM

RAM van het DIMM-type is een geheugen dat hoofdzakelijk door desktopcomputers wordt ondersteund. Het is een langwerpige, rechthoekige module en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zoveel pennen als nodig is voor de aansluiting op componenten die hoofdzakelijk voor desktopcomputers zijn ontworpen. SO-DIMM RAM's verschillen van de eerstgenoemde voornamelijk in formaat. De dubbele lijn van geheugenmodules zit in een kleinere behuizing en is geschikt voor gebruik in kleinere hardware, zoals onder meer laptops. 

De technische ruimte van een laptop is aanzienlijk kleiner dan die van een PC, en daarom werden speciale SO-DIMM sockets gecreëerd voor SO-DIMM RAM dobbelstenen, zodat het onderdeel horizontaal kan worden gemonteerd. Naast de interface van het RAM-geheugen is ook het type van belang. Wat biedt het nieuwe DDR5 RAM en hoe presteert het beter dan zijn voorganger, DDR4?

DDR4 RAM's zijn nog steeds de meest populaire en gangbare versie van RAM. Ze worden gekenmerkt door een optimaal stroomverbruik tussen 1,05 en 1,2 volt, wat duidt op relatieve energie-efficiëntie. Ze bieden een vrij hoge, zij het niet de hoogste, kloksnelheid van maximaal 3200 MHz en een optimale bandbreedte, zodat ze ideaal zijn voor gebruik in thuislaptops of laptops die dagelijks worden gebruikt om te werken aan veeleisende programma's zoals grafische toepassingen. 

DDR5 is de nieuwste technologie, die uitgaat van een aanzienlijke verhoging van de hardwareprestaties. Daarom is begonnen met het vergroten van de communicatiekanalen - in DDR5 zijn dit dual-channels, uitgaande van dezelfde bandbreedte voor gegevensoverdracht. Hierdoor kunt u een enkele DDR5-bot gebruiken, wat een vergelijkbaar effect zal hebben als het gebruik van een dubbelkanaals DDR4-geheugen. Kiest u daarentegen voor de DDR5 dual-channel versie - dan krijgt u de voorheen niet-beschikbare quad-channel mode in standaard oplossingen. 

DDR5-geheugen RAM

DDR5 RAM is een echte technologische verschuiving. DDR5-schijven bieden een aanzienlijk hogere capaciteit - tot 2 TB in totaal, wat voorheen onbereikbaar was. De klokfrequentie voor DDR5 dobbelstenen is maar liefst 7200 MHz. De nieuwe RAM-dobbelstenen zijn voorzien van 288 pins connectoren. Ook aan de veiligheid van de apparaten is gedacht en de DDR5 RAM dobbelstenen kunnen worden uitgerust met koellichamen, waardoor de component op passieve wijze wordt gekoeld.  

De energie-efficiëntie, die vooral voor serveroplossingen zo belangrijk is, is bij de DDR5-dice verhoogd ten opzichte van de DDR4 RAM-versies. Ze verbruiken een stroom van 1,1 V, zodat ze nuttig zullen blijken wanneer continue werking van het apparaat energie-optimalisering vereist. Een van de meest relevante RAM-parameters is de CL (CAS latency), die de tijd aangeeft tussen het verzenden van een verzoek en het lezen van gegevens. In het geval van DDR5 is deze ruwweg 40, zodat de prestaties van de dobbelsteen ongetwijfeld hoger zijn dan die van de DDR4-versie.

Afhankelijk van het beoogde gebruik van de DDR5 RAM dobbelstenen, kunt u kiezen voor een ECC-enabled versie of een niet-ECC versie selecteren. Error Correction Code werkt goed in servers, waar het belangrijk is om continu te blijven werken en de systeemprestaties te stabiliseren. Voor laptops is het echter niet de beste oplossing, omdat het de werksnelheid vermindert. 

pixel